24 Haziran 2016 Cuma

Mobbingle Başa Çıkmanın 8 Yöntemi

1. Durumu Analiz Et
Gerçekten haksız yere mi psikolojik şiddete maruz kalıyorsun, yoksa aslında sadece eleştiriliyor musun? Bunu analiz etmeye çalışmalısın. Her insan her ortamda mükemmel davranışlar sergilediğini düşünür. İş ortamında genel olarak eleştiri alıp almadığını, insanlarla aranın nasıl olduğunu düşün ve bir değerlendirme yap. Unutma öz eleştiri gibisi yoktur. İnsan hayatı boyunca en iyiye ve doğruya ulaşmak için kendini geliştirmeli ve dönüştürmelidir.

2. Asla Tartışmaya Girme
Düşündün, taşındın. Herkesle aran iyi. İşini iyi yapıyorsun. Vaktinde masanın başında oluyorsun. Sana verilen işlere kendinden bir şeyler katmaktan ve onları zenginleştirmekten hoşlanıyorsun. Mobbing yapan yöneticin ya da iş arkadaşın ise hiç bir yaptığından memnun olmuyor. Seni sürekli tersliyor. Hiç üzülme ve modunu düşürme. Mobbing yapan kişiler hayatlarını oturtamamış ve bu durumu hazmedememiş kişilerdir. Hayatları dışarıdan normal hatta mükemmel gibi görünse de aslında kimseye göstermek istemedikleri ciddi sorunları vardır. Onu değiştiremezsin. Sorunlarından uzaklaşmak için seninle oyun oynuyor ve yeni sorunlardan besleniyor. Sakın tuzağa düşme. Tartışmaya girersen ve özellikle eğer orada yeniysen iş ortamında amirinin verdiği işlere direnen, asi, agresif, saygısız gibi imajlar üzerine yapışıverir.

3. Çok çalışkan ol.
İşini en iyi şekilde yap. Ona söz söyleme fırsatı yaratma. Her ne kadar ağzınla kuş tutsan da o sana laf sokacak bir fırsat bulacaktır ama yine de sen işini kendin yap, en iyi şekilde yap. Böylece işini öğrenir ve onu en iyi bilen kişi olmaya adım adım yaklaşırsın.

4. Kendini Sürekli Geliştir.
Sadece kendi yaptığın işi değil, yan masadaki ekiplerin de ne yaptığını, neyle uğraştıklarını bilmelisin. İş hayatında ortaya çıkarılan işe her zaman büyük resimden bakabilmelisin. Unutma, senden daha tecrübeli yöneticin ya da iş arkadaşınla seni ayıran tek şey bu! Bir an önce bölüm arkadaşlarının genel olarak ne yaptıklarını, birlikte çalıştığın diğer ekiplerin neyi, nereye raporladıklarını öğren. En önemlisi de tamamladığın iş hangi birime gidiyor, onlar bunun üzerinde ne gibi çalışmalar yapıyorlar gibi soruların yanıtlarını bulmalısın. İş yolladığın ekiplerden düzenli olarak geri bildirim almalısın. Ortaya çıkardığın işten memnunlarsa yöneticin burada seni ezme fırsatı bulamayacaktır.

5. Yeni Projeler üreterek vazgeçilmez ol.
İşini yaparken eski çalışanların iş körlüğü nedeniyle göremedikleri yeni proje fırsatlarını bulmaya çalış. Fakat bu fikirlerini dile getirmen ters tepebilir. Doğru platformda açıklamalısın. Ya da üst yöneticilerin tarafından biraz daha tanınıp güven kazanmayı beklemelisin. Sabret, vazgeçilmez olmaya az kaldı!

6. Ofis ortamında sevilen bir ekip arkadaşı ol.
O uyumsuz bir insan. Yanında sadece bir kaç şakşakçı var. Mobbing yapan kişi sorunludur ve emin ol, bunu sadece sana yansıtmıyordur. Birlikte çalıştığı bir çok ekip artık ondan bıkmış olabilir. Kendi aralarında senin durumunu konuşuyor olabilirler. Herkesle iyi geçin. Sevilen bir ekip arkadaşı ol. Bunu zorlamayla yapma, arkadaşlarına boş vakitlerinde yardım et, akşamları onlarla dışarı çık. Bu hem seni rahatlatacak hem de sorunlu iş arkadaşını köşeye sıkıştıracaktır. Fakat başkalarına yardım ederken kendi işlerini aksatmamaya özen göstermelisin, kimsenin eline koz vermemelisin.

7. Fırsatlara açık ol.
Bazen çalıştığın işyerinde kendi bölümünde, bazen diğer bölümlerde mutlaka personel açıkları oluşacaktır. Bunlara açık olmalısın. Çok insan tanımalı ve onların aracılığıyla bu bilgilere zamanında ulaşabilmelisin. Sadece işyerinde değil, bulunduğun sektördeki hatta başka sektörlerdeki fırsatları da değerlendirmeyi bilmelisin. Ömrünün sonuna kadar onunla çalışmak zorunda değilsin. Sen o ya da bu şekilde yürüyüp gidecek ve basamakları tırmanacaksın. O ise sadece geride bıraktığın biri olarak kalacak.

8. Umudunu yitirme.
Asla umudunu yitirme. Bu insanlar her yerde var. İşyerinde, çocuğunun veli toplantısında, metroda, markette kasa sırasında. Onları umursamamayı ve onlara karşı bir davranış biçimi geliştirmeyi öğrenmelisin. Sen dimdik durdukça kimse üstüne gelemez!

Tartışan, kavga eden, verilen işi yapmama konusunda inatlaşan biri olmamaya özen göstermelisin. Çok bunalıyor olabilirsin ama sabret. Adım adım ilerleyerek bu sorunu çözeceksin. En önemlisi dışarıya karşı vereceğin imajdır. Unutma senin bildiğini üst yöneticilerin ve diğer ekip arkadaşların da biliyorlar. İşinde vazgeçilemez olursan hiç ummadığın bir anda sana bir el uzanacaktır, emin ol.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder